Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гриб «Дощовик Їстівний»
Дощовик шипуватий (лат. Lycoperdon perlatum) або, як його ще інакше називають, - дощовик справжній, дощовик перловий або просто дощовик їстівний, що входить в рід дощовиків сімейства шампиньоновых (агариковых), любить рости під час або відразу після дощу. У молодому віці цей гриб має шипову поверхню всього плодового тіла, а звідси і походить його назва. У зрілому віці його спори, при руйнуванні його оболонки, рясно розпорошуються, за що в народі його називають пылевик або дідусів тютюн, але це їстівний і дуже смачний гриб, наприклад у італійців, він навіть вважається кращим з грибів.
Плодове тіло дощовиків має грушовидну або булавовидную форму. Плодова куляста частина в діаметрі становить від 20 до 50 мм. Нижня циліндрична частина, стерильна, висотою від 20 до 60 мм і товщиною від 12 до 22 мм. В молодого гриба плодове тіло шиповато-бородавчатое, біле. У зрілих грибів, стає бурим, охристим і голим. У молодих плодових тіл, Гліба пружна і біла. Дощовик від шапинкових грибів відрізняється кулястим плодовим тілом.
Ніжка: Дощовик їстівний може бути з ледве примітним ніжкою або без неї.
М'якоть: у молодих дощовиків пухке тіло, білого кольору. Молоді гриби придатні для вживання. Зрілі гриби мають порошкоподібний тіло, бурого кольору. Грибники називають зрілих дощовиків – « чортовим тютюном». Старі Дощовики в їжу не вживаються.
Вирощування
На садовій ділянці в тіні дерев вирити яму шириною 2 м і глибиною 25-30 див. Засипати в перемішку листя дерев осики, берези, тополі, верби) і їх гілки. Зверху присипати лісовим перегноєм або землею з-під дерев шаром близько 5 див. Рівномірно засіяти сухим міцелієм, попередньо змішаним з 1 літром сухого ґрунту. Землю полити крапельним способом і накрити гілками. Після заростання грядки грибницею (через місяць) потрібно прикрити минулорічної листям.
Плодоношення
Оптимальный температурный режим 16-29 С, режим освещения день-ночь или 4 часа в сутки в закрытых помещениях, благоприятная влажность воздуха должна быть не ниже 85% (пи необходимости полив капельно).
Примерно через 20-30 дней появятся первые грибы. Плодоношение протекает волнообразно и продолжается в течение 6 недель, период между волнами 7-10 дней. Чтобы грибы плодоносили постоянно, желательно периодически подсевать мицелий в грядку.
Норма расхода: пакет 10 грамм рассчитан на 2 м.кв.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність грунту. Для білого гриба оптимальне значення кислотності Ph= 7-7,5. Більш кислий грунт (число Ph менше) необхідно раскисливать поливом розчину негашеного вапна (100 г вапна на 5 л води на 1 кв. м.)
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.